peschtom

Irakilainen varasti kaupasta ruokaa

Kuvittele, että olet ruokakaupassa ostoksilla ja näet miehen varastavan ruokaa.

Minkä maalaisen miehen näit mielessäsi tunkemassa juustopakettia povitaskuun? Näitkö irakilaisen? Todennäköisesti näit, koska luit otsikostani, että irakilainen varasti kaupasta ruokaa. Näin helppoa on vaikuttaa mielikuviisi irakilaisista. Otsikko on itse asiassa keksitty, en oikeasti ole nähnyt irakilaisen varastavan kaupasta ruokaa tai mitään muutakaan.

Oletetaan kuitenkin, että näet kaupassa suomalaisen näköisen henkilön varastavan ruokaa. Minkä kuvan saat tästä ihmisestä? Todennäköisesti ajattelet, että hän on köyhä tai kleptomaani. Ehkä hän vain pitää varastelusta. Ehkä hän on narkomaani, ehkä psykopaatti.

Ovatko mielestäsi kaikki suomalaiset köyhiä ja nälkäisiä? Ovatko he kleptomaaneja tai varastelevatko huvikseen? Eivät tietenkään. Olethan itsekin kantasuomalainen, etkä varastele koskaan. Et, vaikka rahasi olisivat vähissä ja nälkä kurnisi. Pidät kunnia-asiana maksaa ostoksesi. Et ole varas. Vaikka jotkut suomalaiset varastavatkin huvikseen, kaikki suomalaiset eivät tee niin.

Jos taas varas on irakilaisen näköinen, et mieti hänen käyttäytymisensä syitä. Mielestäsi henkilö varastaa, koska hän on irakilainen. Et ole itse irakilainen, joten voit vain tehdä sen johtopäätöksen, että nämä omituista kieltä puhuvat, oudolta näyttävät ja oudosti käyttäytyvät ihmiset ovat taipuvaisia varastelemaan kaupasta ruokaa. Vaikka näkisit seuraavan viikon aikana kymmenen irakilaista ruokakaupassa maksamassa kuuliaisesti, olet silti muodostanut heistä kuvan ainakin potentiaalisina varkaina.

Onneksi olkoon, olet rasisti. Myönnä pois.

Pidämme enemmän ihmisistä, jotka muistuttavat peilikuvaamme. Eri värisiin ja eri kieltä puhuviin suhtaudumme lähtökohtaisesti epäilevästi. Se on meihin sisäänrakennettu ominaisuus. Kaikki maailman ihmiset ovat tässäkin suhteessa samanlaisia, kansallisuuteen ja ihonväriin katsomatta. Kaikki pelkäävät erilaisia ihmisiä.

Vain tuntemalla itsemme voimme päästä eteenpäin epäluulon kierteestä ja siitä johtuvista primäärireaktioista. Oman vajavaisuutensa myöntäminen voi olla helpottavaa. Se voi johtaa hedelmälliseen vuoropuheluun muiden vajavaisten ihmisten kanssa.

Aloitan itsestäni.

Olen rasisti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Heli Hämäläinen

Minä en taas ole rasisti. Itse asiassa olen kyllästynyt rasistiöyhötykseen sekä siihen, että minun pitäisi jotenkin muuttaa lähestymistapaani ihmisiin omassa maassani. Sanon ihmisiin, koska maahanmuuttaja ei ole ihmistä ihmeellisempi luomus.

Jotenkin halutaan korostaa että minun pitäisi luoda kaksoisstandardi ihmisiin ja kohdella eri tavalla maahanmuuttajaa kuin esim. työkaveria. Tapaan maahanmuuttajia joka kerta kun menen tapaamaan äitiäni vanhainkotiin ja puhun aivan samalla tavalla hoitajien kanssa ihan riippumatta heidän taustastaan. Ovat sitten maahanmuuttajia tai jotain suomalaisten heimosta.

Katson silmiin ja kättelen muslimimiehiä. Se on tämän maan tapa enkä aio ikinä tavastani luopua.

En myöskään kiistä ettetkö olisi rasisti. Kaksoisstandardin vaatiminen on juuri sitä.

Käyttäjän ollimax kuva
Olli Mäntyranta

Hämärässä kaikki kissat ovat harmaita. Oman ryhmänsä jakaa mielessään pienempiin ryhmiin, ja ennakkoasenteensa kohdistuu sitten niihin, ei siihen oman isompaan yhdistävään ryhmään. Ulkomaalaiset, eri kulttuurista tulevat tai eri etnisyyden omaavat ryhmittelee omiksi joukoikseen, eikä itsestään tunne tarvetta pohtia sen syvempiä motiiveja. Tämä on luonnollnen reaktio, jota on vaikea estää. Pitää tiedostaa ja hyväksyä se, että ihminen vieroksuu luonnostaan vierasta. Sivistynyt ihminen kuitenkin osaa tunnistaa milloin omassa käsityksessa onkin kyse ennakkoluulosta, ja olla sitten toimimatta niiden mukaan.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Kun käskit kuvitella että juku varastaa kaupasta ruokaa ensinnä tuli mieleen hupparihörhö tai humalainen (ryhmät joissa näpistelyä esiintyy usein alkoholituotteiden kohdalla), muttei tullut mieleenkään irakilainen koska en ole koskaan nähnyt irakilaista varastamassa ja se onkin syy miksi tartuin otsikkoon. Muttajos se irakilainen varastaisi tai olise sitten kukatahansa muu niin syynä voisi ennemmin pitää harkintakyvyn puutetta ja ymmärtämättömyyttä ettei se ole oikein.

Toimituksen poiminnat