peschtom

Miten kulutusyhteiskunnassa oikein pitäisi elää?

Ilmastonmuutos, työn murros ja sosiaalinen media aiheuttavat monille stressiä. Tässä muutamia hyväksi havaittuja ohjeita ilmastoahdistukseen:

Tekemällä työtä rikastutat maailman rikkainta prosenttia. Itse saat vain murusia, ja rasitat samalla elonkehää. Miksi siis teet työtä? Älä ainakaan rahan takia. Työsi on hyödyllistä vain silloin, jos se tekee maailmasta paremman paikan.

Turhan työnteon sijaan voit käyttää aikaasi muiden palvelemiseen. Maailmassa on paljon ihmisiä, joilta puuttuvat perustarpeet. Suomessa on paljon yksinäisiä, ja lähiympäristössäsikin on luultavasti lapsia ja vanhuksia, jotka tarvitsisivat arjessaan huomiota ja apua.

Sinun hyvinvointisi pitäisi olla sinun maailmassasi tärkein asia. On tärkeää pitää itsestään huolta joka päivä, ja se onnistuu parhaiten ystäviä tapaamalla, luonnossa liikkumalla, kirjoja lukemalla ja taidetta, musiikkia sekä käsitöitä harrastamalla, eläinten kanssa puuhastelemalla tai puutarhaa hoitamalla. Digitaalisissa todellisuuksissa roikkuminen etäännyttää ihmisen omasta kehostaan ja tekee hermostuneeksi. Joka päivä pitäisi tehdä jotain sellaista, josta nauttii, eikä sitä tarvitse selitellä kenellekään.

Lihasvoimin liikkuminen on terveellistä ja piristävää. Päivittäisen liikkumistarpeen saa helposti täyteen pelkästään kävelemällä tai pyöräilemällä pari kertaa päivässä puoli tuntia kerrallaan. Et tarvitse kuntosaleja tai kalliita laitteita, lähiympäristössäsi voi liikkua ilmaiseksi ja ihan yhtä monipuolisesti.

Eläinten tuotantokäyttö on paitsi moraalisesti kyseenalaista, myös epäekologista ja tarpeetonta. Terveellisen ja ekologisesti kestävän kasvisruokavalion ylläpitäminen on helppoa ja edullista. Jos olet epävarma kokkaustaidoistasi, kokeile lisätä kasvisten osuutta ruokavaliossasi pikkuhiljaa.

Shoppailu voi antaa hetkellistä mielihyvää, mutta pysyvää onnea se ei tuota. Parhaat asiat maailmassa ovat ilmaisia, ja vieläpä sellaisia, että ne monistuvat kun niitä jakaa muille. Kun jaat aikaasi, tietoasi ja osaamistasi muille, saat samalla itse jotain.

Tavaroiden jakaminen on yksinkertaisesti järkevää, sillä kaikkien ei kannata omistaa kaikkea itse. Rikkinäisen tavaran voi yleensä korjata ja tarpeettoman voi antaa eteenpäin. Tavaroiden korjaaminen on hauskaa ja tuo elämään hallinnan tunteen ja itseluottamusta. Kaikkea ei tarvitse ostaa, vaan asioita voi tehdä myös itse.

Työttömyydestä ja rahattomuudesta ei pidä tuntea syyllisyyttä. Kunhan elämisen perustarpeet tulevat tyydytetyiksi, oman elämän herruus on itsestä ja omasta luovuudesta kiinni.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat