peschtom

Suomen neljät työmarkkinat

Välillä kuulee väitettävän, että Suomi ei ole luokkayhteiskunta ja että Suomessa on vain yhdet työmarkkinat. Todellisuudessa Suomessa on ainakin neljät työmarkkinat, ja niiden välinen kierto on vähäistä.

1. eliitti - kokopäiväisissä, vakituisissa työsuhteissa olevat. Kuuluvat yleensä palkansaajajärjestöihin ja heillä on suhteellisen hyvä palkka. Kuuluvat ansiosidonnaisen työttömyysturvan piiriin. Määrittelevät keskustelua työstä ja sosiaaliturvasta, ja ovat yhteiskunnassa näkyvimmässä asemassa.
2. prekariaatti - määräaikaisissa, osa-aikaisissa, projektiluontoisissa ja pätkätyösuhteissa työskentelevät ja "itsensä työllistävät". Työttömyysturva, työehdot ja palkka huonompi kuin ryhmässä 1.
3. tukityöllistetyt - Erilaisten työllistämistukien varassa työskentelevät, joiden toimeentulo muodostuu osittain tai kokonaan sosiaalietuuksista.
4. siirtotyöläiset - pitkien alihankintaketjujen pohjalla olevat muiden maiden kansalaiset. Tekevät yleensä raskainta, likaisinta ja vaarallisinta työtä. Sosiaaliturva, työehdot ja palkka ovat kaikkein alimmalla tasolla. Näkymättömin ryhmä.

Yleensä väittäjät kuuluvat ryhmään 1.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat